Category

Πανδημία, Ψυχική Υγεία & Ψυχική Ανθεκτικότητα

Kατά τη διάρκεια και με το πέρας των μέτρων κατά της πανδημίας παρατηρήσαμε μια δραματική αύξηση στη ζήτηση για φάρμακα ψυχικών νοσημάτων.
Σήμερα στο f.daily διαβάζουμε ότι μία στις δύο συνταγογραφήσεις στην Κρήτη περιλαμβάνουν τέτοια σκευάσματα!

Οι ειδικοί εδώ και καιρό έχουν επισημάνει ότι μετά την πανδημία COVID-19, έρχεται πανδημία ψυχικών νοσημάτων.
Το φαινόμενο αποδίδεται κυρίως στη διάσπαση των κοινωνικών & οικογενειακών δεσμών.

Πώς όμως μπορούμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί ψυχικά; Πως μπορούμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή, παρά τα μαύρα σύννεφα;


Οι 4 άξονες που μπορούν να αποτρέψουν την ψυχική, αλλά και τη σωματική εξουθένωση σύμφωνα με τον Aναστάσιο Σταλίκα, Ph.D., Καθηγητή, Πρόεδρο του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας, είναι καταρχήν η ανάπτυξη της Ψυχικής Ανθεκτικότητας, μιας κατάστασης που μπορεί να καλλιεργηθεί από τον καθένα μας ως εξής:

• Η δύναμη των θετικών συναισθημάτων: Η βίωση χαράς, ευγνωμοσύνης, ελπίδας, αγάπης κ.ά. σε καθημερινές δόσεις για 5 λεπτά τουλάχιστον.

Κάτι που βοήθησε εμένα να μην ξεχνώ να βιώνω ευγνωμοσύνη καθημερινά, είναι ένα απλό ημερολόγιο.
Κάθε πρωί καταγράφω 3 πράγματα για τα οποία νιώθω ευγνωμοσύνη. Στη λίστα χωράνε τα πάντα: ένας σύντροφος, ένας φίλος, ένας γονέας, ένας σκύλος. Χωράνε ακόμα και αντικείμενα, ένα τετράδιο, ένα στυλό, ένα γραφείο. Χωράει ότι είμαστε υγιείς, χωράει η ανάσα που μόλις πήραμε, χωράει ένα χαμόγελο από έναν ξένο που δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδούμε, αλλά ήταν τόσο υπέροχο.

Αν δυσκολεύστε να βρείτε πράγματα να γράψετε διαβάστε το βιβλίο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα». Θα σας δώσει πολλές ιδέες.

• Δώστε νόημα στη ζωή σας: Ο τρόπος που δίνετε νόημα των όσων κάνετε αλλά και ο τρόπος που τα βιώνετε και τα νοηματοδοτήτε θα λειτουργήσει υπέρ της ψυχικής ανθεκτικότητας, εφόσον βρίσκετε τα θετικά τους σημεία.

Γιατί σηκώνεστε από το κρεβάτι το πρωί, τι σας παρακινεί, τι σας εμπνέει;
Ο Φρήντριχ Νίτσε είπε: Αυτοί που έχουν ένα «γιατί» για να ζουν, μπορούν να αντέξουν σχεδόν οποιοδήποτε «πώς».
Βρείτε το δικό σας γιατί!


• Αφήγηση: Αφηγηθείτε τη ζωή σας, ακόμη και τις κακοτυχίες σας, με ένα πιο θετικό τρόπο συγκρατώντας ότι αξία έχει το μάθημα που πήρατε και όχι η κακή στιγμή.

Μια ασθένεια, ένας χωρισμός, μία απώλεια έχουν σίγουρα πολλά να μας μάθουν για το πως να ζούμε τη ζωή μας.

• Ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις: Έρευνες ετών από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απέδειξαν ότι ούτε ο γάμος, ούτε οι απόγονοι, ούτε τα χρήματα, ούτε οι τίτλοι οδηγούν στην ευτυχία μετά τη μέση ηλικία. Αυτό που οδηγεί στην ευτυχία είναι οι ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις, οι φιλίες, οι κοινωνικές συναναστροφές και το μοίρασμα των στιγμών. Η δομή του εγκεφάλου του είναι τέτοια που για να αναπτυχθεί απαιτεί την παρουσία και άλλων ανθρώπινων όντων, τόνισε ο ειδικός.

Ίσως το στοίχημα που χρειάζεται να κερδίσουμε είναι να βρούμε τρόπους να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με ανθρώπους που εμπλουτίζουν τη ζωή μας, ενώ παράλληλα παραμένουμε ασφαλείς και υγιείς.

Για το EUTA Φαρμακείο Ευθυμιάδου - Ταχταλίδου,

Χρήστος Ευθυμιάδης

Πήγες:
f.daily: https://www.boussias.com/portfolios/f-daily/
Αναστάσιος Σταλίκας: https://www.positiveemotions.gr/poioi-eimaste
Robert Waldinger: What makes a good life? Lessons from the longest study on happiness | TED

Αν αισθανθείτε ότι χρειάζεστε υποστήριξη στο ταξίδι σας προς την ψυχική ανθεκτικότητα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Στο φαρμακείο μας υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες σας.